Ce este Cartea Munților

De la Cartea munților
Versiunea din 1 septembrie 2015 10:32; autor: Sorin Sfirlogea (Discuție | contribuții)

(dif) ←Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Pentru a înțelege scopul și structura acestei enciclopedii este importantă cunoașterea argumentelor care au condus la crearea sa.

Expunere de motive

Abundența informației nestructurate

România a avut și are în continuare o comunitate de montaniarzi activă, formată din oameni de toate vârstele și din toate categoriile profesionale, care sunt pasionați de drumeții montane, de alergare pe trasee de munte, de alpinism sau de ciclism montan. Această comunitate numără în rândurile sale numeroase persoane care au dorința de a împărți cu ceilalți experiențele frumoase pe care le-au trăit pe munte. O cantitate impresionantă de fotografii și de articole de bloguri se găsește pe Internet, accesibilă celor care au răbdarea de a căuta cu atenție. Toate aceste informații sunt expresia experienței, intereselor și priceperii celor ce le pun la dispoziție, neputând fi tratate drept surse infailibile de cunoștințe. Pe bloguri personale sau pe paginile de social media, fiecare autor exprimă emoțiile și sentimentele sale față de drumețiile pe care le-a făcut, fără a se preocupa despre completitudinea și exactitatea informațiilor pe care le comunică celorlalți. Este firesc să fie așa.

Dar toți montaniarzii au în comun nevoia de a găsi informațiile necesare pentru a-și planifica turele pe munte, căci una din regulile de bază ale unui montaniard este buna pregătire prealabilă. Muntele nu trebuie privit cu superficialitate sau superioritate. Fiecare dintre ei se găsește în fața acestei abundențe de date, adesea contradictorii și greu de așezat în ordine cronologică pentru a afla care este situația curentă. Traseele se remarchează, refugiile se deteriorează sau sunt refăcute, apar cabane noi sau se închid unele vechi, există o dinamică permanentă a evenimentelor legate de munți, iar montaniarzii au nevoie să poată fi la curent cu toate aceste schimbări.

Absența unor referințe comun acceptate

Toți cei care urcă muntele știu că există niște reguli privind echipamentul și conduita unui montaniard. Însă care sunt aceste reguli și cum trebuie ele interpretate și aplicate este cu totul altceva. Ca în orice alt domeniu, aplicarea regulilor naște controverse și confruntări de opinii. Nimeni nu deține adevărul absolut. Mai mult decât atât, în diverse situații aceste reguli trebuie adaptate contextului, căci nici un sistem de reglementare - fie legal, fie moral - nu poate prevedea toate cazurile posibile pentru a le trata individual. Este de aceea foarte important ca aceia ce doresc să se comporte ca adevărați montaniarzi să înțeleagă spiritul regulilor de conduită.

Nu există nici o persoană care să se poată erija în judecătorul absolut al acestor reguli. Ca și în viața de zi cu zi, normele de comportament sunt rezultatul unor conveniențe sociale dictate de o majoritate a societății. În prezent nu există un cadru organizat pentru regulile privind conduita pe munte, unde aceste probleme să fie făcute cunoscute pentru a fi dezbătute și agreate de către comunitate. Din acest motiv, prin absența unei referințe comune cu privire la aceste aspecte, regulile sunt continuu disputate și contestate, iar confuzia rezultată conduce la dispariția lor treptată din conștiința și obișnuințele celor care străbat munții.

Nevoia de educație montană

Interesul pentru drumețiile pe munte este într-o continuă creștere în România. Un număr tot mai mare de persoane găsesc plăcere în a străbate potecile munților pentru a le admira frumusețea, pentru a respira aerul lor curat și pentru a se întoarce către natură. Această stare de fapt e îmbucurătoare și - pentru binele tuturor - trebuie încurajată, mai ales în rândul copiilor. Un adevărat montaniard este o persoană responsabilă față de mediul înconjurător, care înțelege importanța ecosistemelor naturale, le respectă și le protejează, acționând ca un educator și suporter al lor. Un adevărat montaniard este un cetățean implicat și responsabil față de calitatea vieții întregii societăți.

Munții sunt o sursă importantă de sănătate, poate cea mai importantă, prin aerul purificat și apa de calitate pe care le asigură tuturor. De aceea protejarea ecosistemelor montane - pășuni montane, păduri, abrupturi stâncoase - nu este o modă trecătoare sau un subiect de dezbateri filozofice, ci o datorie pe care o avem cu toții față de societate și față de generațiile viitoare.

Pe de altă parte cunoștințele necesare pentru a deveni un montaniard în adevăratul sens al cuvântului nu sunt disponibile într-o formă sistematizată și unitară pentru a putea fi utilizate pentru educare și informare. Există o îngrijorătoare lipsă de educație montană în rândul celor ce străbat munții, care are adesea consecințe grave, de la gesturi necivilizate (poluarea cu gunoaie, poluarea fonică sau accesul abuziv cu mijloace auto), la incidente montane (rătăcire pe munte, epuizare fizică, deshidratare) și chiar accidente mortale.

Obiective

Luând în considerare toate aceste aspecte menționate anterior, Cartea Munților are următoarele obiective:

 • Promovarea și sprijinirea unui turism montan informat prin sistematizarea informațiilor necesare parcurgerii traseelor montane
 • Promovarea și sprijinirea unui turism montan sigur prin definirea criteriilor de alegere a echipamentului montan potrivit
 • Promovarea și sprijinirea unui turism montan civilizat prin definirea și explicarea regulilor ce trebuie respectate pe munte

Principii generale

Pentru a atinge obiectivele expuse, Cartea Munților se ghidează după următoarele principii:

 • Principiul promovării interesului general, ceea ce înseamnă că pune interesele generale ale comunității mai presus de cele ale unui individ, grup restrâns sau companii. Cartea Munților este un site liber de publicitate, în sensul că nicăieri în paginile sale nu trebuie să existe informații care să promoveze direct sau indirect interese financiare ale unei persoane, grup restrâns, produs sau brand comercial.
 • Principiul democrației, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate decide unilateral în privința conținutului și structurii enciclopediei. Cartea Munților este pro­pri­e­ta­tea co­mu­ni­tă­ții de monta­ni­arzi, adică de­ci­zi­ile de conținut și structură sunt luate pe baza opiniilor majoritare ale co­mu­ni­tă­ții.
 • Principiul transparenței, ceea ce înseamnă că oricine are acces la consultarea și editarea conținutului. Cartea Munților este un site des­chis, în sensul că oricine dorește să contribuie este bi­ne­ve­nit, cu condiția res­pec­tă­rii regulilor de redactare a en­ci­clo­pe­diei.
 • Principiul libertății informației, ceea ce înseamnă că accesul la informațiile conținute în enciclopedie nu trebuie să fie grevat de limitări legate de drepturile de autor. Cartea Munților este un site care promovează libertatea de accesare și refolosire a informației, adică orice informație publicată în el (fo­to­gra­fii, hărți, track-uri GPS șamd) trebuie să respecte regulile de licențiere ale enciclopediei.
 • Principiul enciclopedic, ceea ce înseamnă că paginile incluse trebuie să respecte standardele convenite privind sistematizarea informațiilor. Cartea Munților este organizată ca o en­ci­clo­pe­die, adică o sumă de in­for­ma­ții sis­te­ma­tic aranjate despre domeniul abordat, accentul căzând întotdeauna pe corectitudinea și claritatea informației și pe tonul neutru de redactare.
 • Principiul non-exhaustivității, ceea ce înseamnă că paginile enciclopediei nu își propun să conțină toate detaliile posibile despre subiectul respectiv. Cartea Munților este un site care oferă informațiile minim necesare pentru un montaniard și îl ghidează spre alte surse de informații complementare.
 • Principiul non-cronologic, ceea ce înseamnă că enciclopedia nu își propune să fie o cronică a istoriei domeniului montaniard. Cartea Munților se va strădui în măsura posibilităților redactorilor săi să mențină cele mai actualizate informații în paginile sale, ștergând tot ceea ce nu mai corespunde realității cunoscute.
 • Principiul colaborării, ceea ce înseamnă că nu încearcă să concureze în privința conținutului cu nici un alt site de informații despre munte. Cartea Munților este un site care promovează co­la­bo­ra­rea, pentru fiecare subiect existând legături către alte surse de informare care dau detalii su­pli­men­tare, descriu în amănunt anumite aspecte care nu sunt relevate în en­ci­clo­pe­die.