Mânăstirea Bistrița-Vârful Netedu–Vârful Govora–Şaua Zmeuret

De la Cartea munților
Salt la: navigare, căutare

Orientare

Taxonomy.pngLocalizare traseu

Carpații MeridionaliGrupa Șureanu-Parâng-LotruluiMunții Căpățânii

Map.pngHartă

Se încarcă harta...

Harta poate fi redimensionată. Poziționați cursorul în colțul său din dreapta-jos.

Steps.pngDescriere itinerar

Plecare.png Mânăstirea Bistrița (GPS: 45.188831, 24.040518)

Traseul are punctul de pornire în satul Bistriţa, mai exact de la poarta Mănăstirii Bistriţa, unde se află un panou informativ şi un stâlp cu săgeţi indicatoare. Pe drumul forestier trecem de o barieră şi ajungem, după ce trecem de Mănăstirea Bistriţa la intrarea în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa de pe Valea Bistriţa, care coincide cu ieşirea Bistriţei din chei, intrare marcată printr-un panou informativ şi semnul de limită de parc naţional (pătrat roşu cu chenar alb). Tot aici se află si un stâlp indicator care ne îndrumă spre Peştera Liliecilor (Peştera Sfântul Grigore Decapolitul). Intrăm în chei şi după 200 m ajungem la un pod, unde cheile se îngustează. Aici se află un panou informativ cu informaţii despre chei şi container de colectare a deşeurilor. Din acest punct se parcurge cel mai îngust sector al cheilor, cu o lungime de cca. 1 km, sector în care se află un alt obiectiv turistic : Peştera Urşilor, marcată printr-un panou informativ şi un stâlp indicator. Înainte de a ajunge la zona în care valea se lărgeşte, trecem pe lângă un loc de popas unde se afla şi o fântână (Fântâna lui Chirachide). Valea începe să se lărgească imediat ce trecem de zona cu calcare. Imediat pe dreapta se află o poiană, apoi o topliţă (mic iaz pentru aclimatizarea puieţilor de păstrăv) veche, după care ajungem într-o zonă şi mai largă, cu poieni de-o parte şi de alta a drumului. În poiana din partea dreaptă a drumului, înainte de un pod peste Bistriţa se află amenajat un spaţiu de campare (panou informativ, masă, bănci, vatră de foc, container pt. deşeuri). După 200 m dincolo de pod şi 4,3 km de la plecarea din Bistriţa ajungem la o intersecţie de drumuri şi confluenţă de râuri (Gurgui în stânga şi Cuca în dreapta), punct numit Între Râuri. Aici se află câteva clădiri (canton silvic, cabană a parcului naţional, hidrocentrală, etc.) precum şi un izvor.

Punct-intermediar.png Vârful Arnota (GPS: 45.20671, 24.04651)

Din vârf traseul coboară abrupt spre nord, pe versantul stâncos şi împădurit al Muntelui Arnota. Coborârea este grea doar la început, până se trece de calcare. De la baza versantului stâncos calcaros se coboară pe muchie, prin păduri tinere de fag, pierzând încet altitudine până într-o mică şa, foarte aproape de Valea Râului Costeşti – Şaua Târnicior, de unde se zăreşte golul alpin din Muntele Cacova. Aici se află un castel de apă al amenajării hidroelectrice şi un stâlp indicator. De aici se poate coborî rapid fie în Valea Costeşti (100 m), fie în Valea Bistriţa (15-20 minute).De aici traseul urcă pe muchie înspre nord, având în stânga păduri tinere de fag, iar în dreapta plantaţii de răşinoase. La început poteca este foarte bună şi după circa o oră de mers se ajunge într-o şa, la poalele unui versant cu fagi seculari. Se urcă versantul până în culme, deasupra unei exploatări forestiere, punct de unde se deschide şi priveliştea către versantul nord-vestic al crestei Buila-Vânturariţa. De aici poteca nu mai este atât de clară, uneori pierzându-se în lăstărişuri. Orientarea nu este însă dificilă, continuarea traseului făcându-se tot pe muchie. Se ocoleşte exploatarea forestieră prin partea superioară până se ajunge coborând într-o altă şa, unde se intersectează un drum de tractor ce coboară de-o parte şi de alta a crestei. În Valea Costeşti se poate coborî într-o jumătate de oră până în dreptul Izvorului Larg, la nord de Cantonul Silvic Prislop. Traseul nostru continuă prin vestul muchiei înspre nord şi urcă pe un drum forestier având de-o parte (stânga) exploatarea silvică, de cealaltă crâng tânăr de fag. Pe măsură ce urcăm, drumul de tractor devine tot mai greu de distins, se intră într-o pădure de amestec mult mai bătrână. La un moment dat drumul se termină dar se continuă cu o potecă firavă care urcă oblic spre culmea din faţă. Când se ajunge la acea culme secundară, se urcă pe ea înspre dreapta până în muchia principală şi se ajunge într-un mic platou împădurit, imediat sub Vârful Prislop (1339 m). În 5-10 minute se urcă pe vârf, de unde se coboară rapid într-o mică şa, la marginea unei alte exploatări silvice, de această dată pe versantul dinspre Valea Costeşti. În şa se află şi un indicator, care marchează intersecţia cu traseul nr. 3, marcat cu triunghi galben, care urcă din Satul Pietreni pe Valea Costeşti. Din acest punct, cele două trasee merg împreună. Tot de aici scăpăm şi de sălbăticia pădurii şi continuăm pe muchie pe drum forestier. Depăşim exploatarea silvică, traversăm păduri seculare de fag şi după circa jumătate de oră ajungem la pădurea de molid de unde imediat ajungem la golul alpin în punctul Gura Plaiului (1430 m). Cu foarte puţin înainte de ieşirea în golul alpin, se ramifică din drumul principal un altul care coboară uşor spre dreapta până la un mic canton, păstrat în condiţii foarte bune, loc de adăpost pe vreme rea.

Punct-intermediar.png Gura Plaiului (GPS: 45.27009, 24.05334)

De la ieşirea în golul alpin marcajele sunt aplicate pe pietre, de cele mai multe ori la nivelul solului, însă orientarea este foarte uşoară, netrebuind decât să urmăm linia muchiei. Din Şaua Gura Plaiului se deschide panorama spre abruptul nord-vestic al crestei Buila-Vânturariţa. Urmează un urcuş pronunţat pe mijlocul Culmii Netedu până în vârful Gura Plaiului (1510 m). La dreapta, se poate alege varianta pe poteca ce duce spre stâna Netedu.Plaiul Netedu se aşterne golaş spre nord cu pante uşoare, conferind largi perspective spre Plaiul Lespezi, Curmătura Comarnice şi abruptul Buila-Vânturariţa iar pe măsură ce urcăm drumul devine tot mai larg. Culmea devine un vast platou. Traseul se îndreaptă către dreapta până într-o şa (interfluviul dintre văile Costeşti şi Cheia), trece de o intersecţie (în dreapta se coboară spre Curmătura Ignat). Ocoleşte vârful Netedu (1757 m) pe la est, trece de o altă intersecţie (în stânga se urcă pe Vârful Lespezi) şi traversează capul Muchiei lui Ignat, unde se află un indicator turistic – intersecţie cu traseul Mălaia-Șaua Zmeuret-Cabana Cheia care coboară spre Cabana Cheia, punct de unde cele două trasee pe care am venit şi cel dinspre Cabana Cheia fac trunchi comun până în culmea principală a Munţilor Căpăţânii. Ca punct de reper al punctului terminus al traseului, luăm momâia de pe Vârful Zmeuret, în stânga căruia trebuie să ajungem. De aici se coboară în 15 minute până la casa (refugiu) din Curmătura Lespezi (1610 m). De aici se urcă pe drum înspre nord, apoi înspre stânga, se traversează obârşia Văii Bistriţa printr-o serpentină şi se continuă până la o intersecţie, de la care direcţia se schimbă înspre dreapta, spre obârşia Râului Cheia (Valea Rece). Se ajunge aproape de obârşie (în dreapta de văd căderile înspumate ale apei şi peste vale ruinele unei stâne), apoi printr-o altă serpentină (stânga) care ocoleşte Vârful Govora (1957 m), se ajunge în creasta principală a Munţilor Căpăţânii, în Şaua Zmeuret, situată la vest de Vârful Zmeuret (1978 m). O variantă mai scurtă, recomandată în special la coborâre este cea directă, tăind serpentinele largi ale drumului.

Sosire.png Șaua Zmeuret (GPS: 45.30659, 24.0395)

Track.pngTrack GPS

Informații tehnice

Orientare, sezonalitate și durate estimative

Eye.png Marcaj
banda albastra
Seasons.png Practicabilitate
PrimăvaraVaraToamnaIarna
Duration-to.png Durată dus
10 h
Duration-from.png Durată întors
8 h
Detalii: Cum se evaluează practicabilitatea și durata unui traseu

Altitudini

Min-altitude.png Altitudine minimă
535 m
Max-altitude.png Altitudine maximă
1.948 m

Efort fizic

Dimension.png Lungime
19,5 km
Ascent.png Urcare
1.890 m
Descent.png Coborâre
493 m
Effort.png Efort fizic
ABCDE
Detalii: Cum se evaluează efortul fizic

Dificultate tehnică

Signpost.png Stare marcaj
bună
Dangerous-area.png Pasaje dificile (lungime)
nu există
Exposed.png Pasaje expuse
nu există
Climber.png Dificultate tehnică
ABCDE
Detalii: Cum se evaluează dificultatea tehnică

Profil altitudinal

Manastirea Bistrita-Saua Zmeuret-BA.jpg

Informații utile

Water.pngSurse de apă

  • Mănăstirea Bistriţa
  • Mănăstirea Arnota
  • Stâna Arnota (GPS: 45.20155, 24.04376)
  • Stâna Gura Plaiului (GPS: 45.27009, 24.05334)
  • Stâna Netedu (GPS: 45.28695, 24.06103)
  • Stâna Lespezi (GPS: 45.29133, 24.03984)

Tent.pngPuncte de cazare

Nu există cabane sau refugii pe acest traseu.
Camparea este posibilă în multe puncte ale traseului, mai ales în partea sa superioară.
Stânile Gura Plaiului, Netedu sau Lespezi sunt o altă posibilă opțiune.
În curmătura Lespezi, sub vârful Zmeuret, există o casă veche care poate fi folosită ca refugiu (vezi descriere traseu).
Mânăstirea Bistrița oferă de asemenea cazare (60 locuri, dormitoare cu 4-6 locuri).
Pentru adăpostire temporară se pot folosi și cantonul Gura Plaiului.

Gsm.pngSemnal GSM

Harta antenelor GSM| Vizibilitate spre antene
Se încarcă harta...
Harta poate fi redimensionată. Poziționați cursorul în colțul său din dreapta-jos.Poziția antenelor este preluată de pe opencellid.org.

Danger.pngPericole potențiale

Nu este cazul.

Salvamont.pngInformații Salvamont

  • Teodor Păunescu, Mircea Lera : 0744 696 112
Serviciul de alarmare "Accident montan" - 0-SALVAMONT (0725826668)

Jurnale de traseu

Prognoza meteo pe următoarele 7 zile

Datele meteo provin de la serviciul gratuit Meteoblue.
Mai multe detalii despre prognoza meteo de la Meteoblue pentru munții Căpățânii