Ultima modificare pe 20 decembrie 2015, la 23:08

Vizibilitatea antenelor GSM

Informații generale

Posibilitatea de a comunica în timpul drumețiilor montane este importantă. Dincolo de a ține legătura cu prietenii și familia de acasă, de a da informații despre schimbările de planuri - foarte importante pentru ca cei de acasă să nu-și facă griji inutile - comunicarea mobilă poate deveni vitală în situațiile de urgență. Atunci când trebuie să apelați la ajutorul Salvamont prima întrebare este unde veți găsi semnal GSM pentru telefonul mobil.

Este imposibil să se cunoască distribuția semnalului GSM în diversele rețele ale operatorilor din România pe întregul parcurs al unui traseu. Informațiile despre locuri unde semnalul este disponibil sunt foarte valoroase și montaniarzii sunt rugați să contacteze Cartea Munților atunci când pot furniza astfel de date pentru un traseu. Dar nimeni nu va înlocui plăcerea drumeției pe munte cu sarcina obositoare de a măsura permanent existența și puterea semnalului GSM în toate rețelele.

De aceea Cartea Munților încearcă să ofere informații despre semnalul GSM determinate prin algoritmi care iau în calcul următoarele elemente: lista antenelor GSM din România (cu coordonatele lor geografice), punctele importante ale traseelor (cu coordonatele lor geografice), profilele altitudinale ale terenului între punctele traseelor și antenele GSM.

Informațiile despre vizibilitatea antenelor din diverse puncte ale traseelor sunt orientative. Uneori semnalul GSM poate fi prezent chiar dacă aparent nu există o vizibilitate directă spre antenă (semnalul se poate propaga prin reflectarea undelor radio în versanții munților) sau poate lipsi chiar dacă aparent antena este vizibilă în linie directă (mai ales dacă puterea semnalului emis de antenă în acel moment este mică).

Atunci când traseul pornește, traversează sau se încheie într-o localitate suficient de importantă, nu se generează un profil al semnalului GSM pentru acel punct, considerându-se că operatorii GSM acoperă cu semnal suficient așezările umane.

Pentru o bună informare este bine să consultați și hărțile de acoperire ale operatorilor GSM, dar țineți cont că nici aceste companii nu au măsurători exact în teren, ci fac aproximații pe baza unor calcule inginerești:

Interpretarea profilelor altitudinale

Profilul terenului este redat cu o linie  roșie , iar linia directă de la punctul traseului (întotdeauna în dreapta imaginii) la antena GSM (întotdeauna în stânga imaginii) este redată cu o linie  verde .

Zonele roșii semnalează obstacolele dintre punct și antenă. Cu cât sunt mai multe și/sau mai înalte, cu atât probabilitatea semnalului scade. Zonele verzi indică faptul că semnalul trece pe deasupra terenului, putând fi teoretic recepționat, dacă antena are suficientă putere de emisie în acel moment.

Cum sunt determinate informațiile despre semnalul GSM

Cartea Munților folosește o aplicație proprie de generare a informațiilor GSM. Această aplicație apelează la rândul său informații publice și gratuite de pe alte site-uri specializate.

Harta antenelor GSM

Pentru fiecare traseu din enciclopedie există o hartă a antenelor GSM din împrejurimi. Lista antenelor este obținută de pe site-ul opencellid.org, unde aceste informații sunt oferite gratuit. Lista antenelor are un grad mic de imprecizie și, ținând cont de faptul că reamplasarea unei antene este costisitoare și dificilă din punct de vedere tehnic, există o probabilitate mică ca o antenă să fie relocată. De aceea baza de date a antenelor GSM preluată pe Cartea Munților este actualizată relativ rar (de 2-3 ori pe an).

Pentru a reda pe hartă antenele GSM din proximitatea unui traseu, Cartea Munților calculează coordonatele geografice minime și maxime ale traseului, apoi adaugă încă 12' la ele, obținându-se un dreptunghi cu laturile de câteva zeci de kilometri. Acest dreptunghi este împărțit în 4 sectoare (părți) egale: sectorul NE, SE, SV și NV. Apoi se selectează cele mai apropiate 4 antene din fiecare sector și acestea sunt reprezentate pe harta intitulată Harta antenelor GSM.

Vizibilitatea antenelor GSM

La fiecare traseu Cartea Munților generează automat profile altitudinale între punctele importante ale traseului și antenele GSM din apropiere. Operațiunea se desfășoară astfel:

  • Din baza de date de antene sunt selectate cele mai apropiate 3 antene ale fiecărui operator GSM (dacă nu există trei antene în apropiere se selectează atâtea câte se găsesc într-o rază de circa 30km)
  • Pentru fiecare antenă identificată se generează profilul altitudinal al terenului
  • Pe fiecare astfel de profil se calculează suma înălțimii obstacolelor dintre punct și antenă pentru a se afla care este cea mai vizibilă din punctul de traseu
  • Este aleasă antena care are cele mai puține obstacole (vizibilitatea cea mai bună) și se generează un profil altitudinal grafic între ea și punctul de traseu
  • Dacă pentru un operator nu este găsită o antenă în apropierea punctului de traseu, se afișează un mesaj în conformitate